700 milyon Euro şirketlere aktı

1915 Çanakkale Köprüsü’nde Garanti Edilen Ancak Geçmeyen 13 Milyon 741 Bin Araç

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, 1915 Çanakkale Köprüsü’nde yaşanan araç geçişleriyle ilgili açıklamalarda bulundu. Köprüden 2024 yılında toplam 2 milyon 684 bin 738 aracın geçtiğini belirten Uraloğlu, garanti edilen ancak geçmeyen araçların firmaya ödettirdiği miktarın 700 milyon Euro’ya ulaştığını ifade etti.

Köprüyü inşa eden Daelim (Güney Kore)–Limak–SK (Güney Kore)–Yapı Merkezi OGG ortaklığı, 2022 yılında açılan köprü için toplamda 1 milyar 750 milyon Euro harcadı. CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat ise SÖZCÜ’ye yaptığı açıklamada, geçmeyen araçlar nedeniyle ödenen 700 milyon Euro’luk faturanın 85 milyon vatandaşa kesildiğini belirtti.

Maliyetini 3 Yılda Çıkartacak

Polat, köprüye bugüne kadar yaklaşık 46 milyon araç garantisi verildiğini ancak sadece 7 milyon 500 bin aracın geçtiğini vurgulayarak, geçmeyen araçların faturasının vatandaşlara kesildiğini dile getirdi. Polat’a göre, köprüyü yapan firmalar maliyetlerini önümüzdeki 3 yılda çıkaracak ve kalan 7 yıllık işletme süresince de ekstra kazanç elde edecekler.

Bağlantı Yolları da Ücretli

Öte yandan, 1915 Çanakkale Köprüsü’ne ulaşmak için geçilmesi gereken 89 kilometrelik Malkara yolunun ve Çanakkale otobanının da ücretli olduğu belirtildi. Bu bağlantı yollarını kullanmayan sürücülerin köprüye erişim sağlayamayacağı ve bu yolları kullanmak zorunda oldukları aktarıldı.

2034’te Devlete Devredilecek

Köprüyle ilgili detaylar şu şekilde:

  • Açılış Tarihi: 18 Mart 2022
  • Yıllık Garanti Edilen Araç Sayısı: 16 Milyon 425 Bin
  • 2024’de Geçen Araç Sayısı: 2 Milyon 684 Bin
  • Sapma Hata Payı: % 84
  • Geçiş Ücreti: 15 Euro + KDV ve AB Enflasyon Farkı

Related Posts

Piyasalarda fırtına öncesi sessizlik: Bu defa onlarca yıl sürebilir

Ekonomist Selçuk Geçer, YouTube kanalında yaptığı değerlendirmede, İsrail İran çatışmalarının ekonomik boyutunu değerlendirdi. Dünya petrol arzının büyük bölümünün geçtiği Hürmüz Boğazı’nın kapatılması ile dünya ekonomisinin büyük darbe alacağına …

Kartlı ödemeler mayısta arttı

Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlarla mayısta yapılan toplam ödeme tutarı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 57 artarak 1 trilyon 993,1 milyar lira oldu.

İsrail-İran gerilimi sürüyor: Petrol ve doğalgaz fiyatları sert yükselişte!

İsrail ile İran arasındaki çatışmalar enerji piyasalarında dalgalanmalara yol açıyor. Petrol ve doğal gaz fiyatlarındaki artış, küresel arz güvenliği endişelerini artırdı. Piyasalar bölgedeki gelişmeleri ve Hürmüz Boğazı riskini yakından takip ediyor.

Trump, Hindistan Borsasına can suyu oldu

Hindistan hisse senedi piyasasında endeksler, haftanın son işlem gününde yukarı yönlü hareket etti. Mumbai merkezli BSE Sensex endeksi, sabah saatlerinde 387 puanlık artışla 81.752 seviyesine çıktı. Nifty 50 endeksi de yüzde 0,5 primle 24.900 puanın …

Merkez Bankası faiz kararını bugün açıklayacak: Beklentiler ne yönde?

Merkez Bankası haziran ayı faiz kararını bugün açıklayacak. Son olarak nisan ayında politika faizi 350 baz puan artırılarak yüzde 46 seviyesine yükseltilmişti.

Akaryakıt fiyatlarına peş peşe zam: Motorin ve benzinde fiyatlar gece yarısı değişti

Akaryakıt fiyatlarına gece yarısı itibarıyla zam geldi. Benzin litre fiyatına 1 lira 55 kuruş, motorin litre fiyatına ise 1 lira 88 kuruş zam yapıldı. Zam sonrası bazı şehirlerde motorin 53 TL’yi, benzin ise 52 TL’yi geçti. İşte il il güncel akaryakıt fiyatları…