ODTÜ’den Sürdürülebilir Protein Projesi

ODTÜ Araştırmacıları, Türkiye’de Alternatif Protein Araştırmaları Üzerine Çalışıyor

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) araştırmacılarından oluşan bir ekip, Türkiye’de bitkilerden elde edilen alternatif proteinler üzerine çalışmalar yürütüyor. Bu çalışmaların sonucunda raf ömrü uzun ve yüksek protein değerine sahip sürdürülebilir besinler geliştirilmesi hedefleniyor.

ODTÜ Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mecit Halil Öztop liderliğindeki ekip, Avrupa Komisyonuna sunulan 117 projeden biri olarak kabul edilen APRISE projesini hayata geçirdi. Bu proje, alternatif protein kaynaklarının geliştirilmesi ve araştırmacıların yetiştirilmesini amaçlayan önemli bir adım olarak dikkat çekiyor.

APRISE projesi, üniversitenin Ufuk Avrupa Programı çerçevesinde kazandığı ilk konsorsiyum koordinatörlüğü görevini de üstleniyor.

Prof. Dr. Öztop, yaptığı açıklamada, proje kapsamında Türkiye’de eksiklik olarak nitelendirilen alternatif protein alanında araştırmacıların yetiştirilmesinin ve bu araştırmacıların sahada öncü bir rol üstlenmelerinin hedeflendiğini belirtti.

Öztop, iklim değişikliği üzerine çalışan birçok araştırmacının dikkatini çeken hayvansal gıdaların iklim sistemine olan etkisine de değindi. Bu nedenle, gıda biliminde yeni alternatif protein kaynaklarına odaklanmanın önemine vurgu yaptı.

Proje kapsamında Türkiye’den kabul edilen tek proje olan ERA Talents çağrısıyla ilgili bilgi veren Öztop, projeye dahil olan kuruluşlar arasında Türkiye’den süt ürünlerinde öncü bir firmanın da yer aldığını ifade etti.

Alternatif protein alanında politika belgesi oluşturulması hedefiyle ilerleyen çalışmalar hakkında konuşan Öztop, bitkisel kaynaklı proteinlerin içeceklerde yaygınlaşacağını ve süt ürünleri ile hazır gıdalara entegre edilebileceğini belirtti.

Ürünlerin geliştirilme sürecinde raf ömrünün önemine değinen Öztop, protein bakımından zengin ve uzun raf ömürlü gıdaların sürdürülebilir gıda sistemleri için önemli bir görev üstleneceğini vurguladı.

Bitki Bazlı Gıdalar Derneği ve TTGV’nin de bu alandaki farkındalık çalışmalarına değinen Öztop, Türkiye için alternatif proteinler konusunda bir politika belgesi oluşturma hedeflerine dikkat çekti.

Related Posts

İmamoğlu’ndan Beyazıt Meydanı’ndaki mitinge çağrı: ‘Diplomanı al da gel!’

Tutuklu İBB Başkanı ve CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda vatandaşları bu akşam Beyazıt Meydanı’nda düzenlenecek ‘Millet İradesine Sahip Çıkıyor’ mitingine, “Diplomanı al da gel” çağrısıyla davet etti.

Keşmir bölgesi neden tartışmalı?

Keşmir bölgesi neden tartışmalı?

Kardinaller, geleneksel papalık seçimi (konklav) öncesi ayinini yaptı

Vatikan’da Katolik Kilisesi’nin yeni papasını belirlemek üzere seçim süreci (Konklav) başladı.

Hayvanseverlerden AYM önünde nöbet

Anayasa Mahkemesi’nin Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’na ilişkin talepleri görüşmesi üzerine, hayvanseverler AYM önünde nöbet başlattı.

Finlandiya’da savaş uçağı yere çakıldı! Pilotun o hamlesi hayatını kurtardı

Finlandiya Hava Kuvvetlerine ait bir savaş uçağı, Rovaniemi kentindeki askeri bir alana düştü, öncesinde pilot kendini güvenli şekilde fırlattı. Finlandiya’nın YLE ajansının haberine göre, Finlandiya Hava Kuvvetlerinin sosyal medya platformu X’teki …

Can Atalay’dan ‘Sırrı Süreyya Önder’ için veda mesajı

Gezi davası hükümlüsü TİP Hatay Milletvekili Can Atalay, TBMM Başkanvekili ve DEM Parti Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in ölümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, “Yıllarını verdiği, her türlü sıkıntıya katlandığı ‘barış’a ülkemiz tez zamanda kavuşsun. Onun arkasından yollayacağımız en büyük armağan ‘barış içinde yaşayan bir ülke’ olacaktır. Güle güle Sırrı abi… Seni unutmayacağız” dedi.