Alman otomobil devi Porsche, artan ekonomik ve jeopolitik belirsizliklerle birlikte zayıflayan elektrikli araç talebinin etkisiyle önemli bir karar aldı. Şirket, önümüzdeki on yıl içinde bin 900 çalışanını işten çıkarma sürecine girecek. Bu karar, Porsche’nin karşılaştığı zorlukları aşabilmek adına aldığı tedbirlerden biri olarak değerlendiriliyor.
ERKEN EMEKLİLİK UYGULAMASI
Porsche, iş gücündeki azalma için erken emeklilik ve kıdem tazminatı paketleri gibi gönüllü önlemler almayı planlıyor. Ayrıca, yeni işe alımlarda da “kısıtlayıcı bir yaklaşım” benimseyecek.
Zuffenhausen ve Weissach’taki iki Almanya tesisinde personel sayısını yüzde 15 oranında azaltmayı hedefleyen şirket, bu planı 2029 yılına kadar uygulamayı amaçlıyor.
ELEKTRİKLİ ARAÇ TALEBİNDEKİ DÜŞÜŞ VE ÇİN PAZARI
Porsche’nin son yıllarda yaşadığı en büyük zorluklardan biri, elektrikli araçlara yönelik talep düşüşü oldu.
Özellikle Çin pazarındaki teslimatlarının gerilemesi, şirketin kar marjlarını etkiledi. Bu durum, Porsche’yi maliyetleri düşürme yönünde adımlar atmaya zorladı. Şirket, bu yıl 800 milyon Euro’luk bir bütçe ayırarak, içten yanmalı motor ve plug-in hibrit modellerinin üretimine ağırlık vermeye karar verdi.
POTANSİYEL GÜMRÜK VERGİLERİ RİSKİ
Porsche’nin en büyük pazarlarından biri olan ABD’de ise satışlar hala güçlü. Ancak şirket, tamamen ithalata bağımlı olmanın risklerini de göz önünde bulunduruyor.
ABD Başkanı Donald Trump’ın Avrupa Birliği’ne yönelik potansiyel yeni gümrük vergileri uygulama ihtimali, Porsche için önemli bir tehdit oluşturuyor. Şirketin en büyük pazarı artık Çin’i geride bırakmış olsa da, bu gelişme Porsche’nin ABD’de üretim yapma kararını almasına yol açabilir.
PORSCHE’U ZORLU BİR SÜREÇ Mİ BEKLİYOR?
Porsche, mevcut ekonomik ortamda karşılaştığı zorluklarla mücadele etmeye devam ediyor. Satışların düşmesi, kârların azalması ve üst düzey yöneticilerin görevden alınması gibi gelişmeler, şirketin geleceğiyle ilgili soru işaretleri oluşturuyor. Ancak Porsche, yeni stratejiler ve iç süreçlerdeki değişikliklerle bu zorlu dönemi aşmayı hedefliyor.
More Stories
Malatya’da Esnaftan Düzenli Pazaryeri Talebi
BTSO, Tarihi Çarşı ve Hanlar’ı dijital dönüşüme hazırlıyor
Vergi kaçakçılarının kabusu oldu: Gümrüklerin yeni ‘MUHAFIZ’ı nokta atışı yapıyor