Hindistan ve Pakistan arasındaki çatışmalar, sivil havacılığı olumsuz etkiledi




Hint-Pakistan Çatışması Sivil Havacılığı Olumsuz Etkiliyor

Hint-Pakistan Çatışması Sivil Havacılığı Olumsuz Etkiliyor

Hint-Pakistan çatışması, 22 Nisan’da Cammu Keşmir’deki saldırıyla başladı ve 6 Mayıs’ta Pakistan’ın çeşitli bölgelerine füze fırlatmasıyla tırmandı. Bu çatışma, bölgeye yapılan uçuşları aksatarak ve güzergahı kullananların uçuş sürelerini uzatarak sivil havacılığı olumsuz etkiliyor.

22 Nisan’da Cammu Keşmir’in Pahalgam bölgesinde gerçekleşen saldırıda 26 kişi hayatını kaybetmiş, bu saldırıdan Pakistan hükümetini sorumlu tutan Hindistan, gerilimi tırmandırdı.

Pakistan’ın 24 Nisan’da Hindistan uçaklarına hava sahasını kapatmasının ardından Hindistan da kendi hava sahasında Pakistan’a ait uçuşları yasakladı.

Diğer taraftan, “Flight Radar 24” internet sitesinin verilerine göre, Hindistan’ın Pakistan’daki bazı bölgelere düzenlediği füze saldırısından sonra birçok uçuş iptal edildi. Örneğin, Hindistan’dan 7 Mayıs’ta havalanması planlanan 430 uçuş iptal edilirken, aynı gün Pakistan’dan kalkması beklenen uçuk seferlerinin de yüzde 17’si düzenlenmedi.

Hindistan merkezli Air India, mayıs sonuna kadar alınmış biletlerin parasını iade etme teklifi sunarken, SpiceJet Airlines şirketi de Cammu Keşmir bölgesindeki havalimanlarına uçuşların 10 Mayıs’a kadar askıya alındığını bildirdi.

Pakistan Sivil Havacılık Otoritesi ise üç havaalanındaki uçuş operasyonlarına ara verdiğini duyurdu.

Uzayan Uçuş Süreleri

“Flight Radar 24” sitesine göre, iptal edilen uçuşlar ve hava sahalarının kapanması, uluslararası seferlerde farklı rotalar kullanılmasına neden oldu ve uçuş sürelerini uzattı. Air India’nın Kuzey Amerika ve Orta Asya’ya uçuşları, Pakistan hava sahasını kullanamadığı için farklı rotalar izlemek zorunda kaldı ve uçuş süreleri uzadı.

Öte yandan, Hindistan çıkışlı olmayan bazı uçuşlar da Pakistan rotasını kullanmayı bıraktı. Örneğin, British Airways, Air France ve Swiss International Airlines gibi hava yolu firmaları, Pakistan hava sahasını artık kullanmıyor.

İptal edilen uçuşlar ve uzayan seferler, yakıt harcamalarını artırarak havayolu firmalarının maliyetlerini yükseltiyor ve milyonlarca dolar zarara neden olabileceği öngörülüyor.


Related Posts

İstanbul’da 4 katlı bina tahliye edilerek mühürlendi

İstanbul Avcılar’da 40 yıllık sitedeki 4 katlı bina, kolonlarında görülen burkulma ve demirlerin özelliğini yitirdiğinin tespit edilmesi üzerine tahliye edilerek mühürlendi. Sitedeki diğer 4 blok için pazartesi günü karar verileceği belirtildi.

Mersin’de feci kaza: İki can kaybı

Mersin’in Silifke ilçesinde park halindeki TIR’a arkadan çarpan otomobildeki Yiğit Turan ve Ayşegül Kırlangıç hayatını kaybetti.

Putin, Kremlin Sarayı’nda Zafer Günü resepsiyonu verdi

Tüm baskı ve engellemelere rağmen 9 Mayıs Zafer Günü kutlamalarına katılmak üzere Moskova’da bulunan yabancı lider ve konuklar adına Kremlin Sarayı’nda Rus lider Putin tarafından resepsiyon verildi.

İsrail basını, Trump yönetiminin Hamas ile ateşkes için Netanyahu’ya baskı yaptığını öne sürdü

Tel Aviv merkezli Haaretz gazetesi, ABD yönetiminin İsrail yönetimine Gazze’de ateşkes için baskı yaptığını iddia etti. Gazete, ismini açıklamadığı bir kaynağa dayanarak, Başkan Trump’ın Mayıs ayında planlanan Orta Doğu ziyareti öncesinde Hamas’la ateşkes anlaşması sağlanması için diplomatik girişimlerin yoğunlaştığını belirtti.

Fas’ta felaket! 6 katlı yerle bir oldu: 9 ölü, 7 yaralı

Fas devlet televizyonu Kanal 2’nin haberine göre, ülkenin kuzeyindeki tarihi Fes kentinde 6 katlı bir bina tamamen yerle bir oldu. Olayda 9 kişi hayatını kaybetti, yaralanan 7 kişi şehir hastanesine kaldırıldı.

Trump ve Netanyahu arasında ipler kopuyor: ABD’den sarsıcı hamle

İsrail Ordu Radyosu’nda ABD Başkanı Donald Trump’ın, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yla “manipülasyon” endişeleri sebebiyle teması kestiğinin aktarılmasının ardından Trump ve Netanyahu hükümetlerinin arasının daha da açıldığına işaret eden bir …