Bu baharatlar ilacon etkisini sıfırlıyor! 5 dakikada çöp, vücuttan hızla atılıyor

Baharatlar Ve İlaç Etkileşimi: Dikkat Edilmesi Gerekenler

Mutfaklarımızı lezzetlendiren ve sağlığımıza fayda sağlayan birçok baharat, bilinçsizce tüketildiğinde bazı ilaçlarla etkileşime girerek ilaç etkilerini azaltabilir. Uzmanlar, bu konuda vatandaşları uyarıyor. İşte dikkat edilmesi gerekenler.

Tarçın

Tarçın, geniş bir kullanım alanına sahip olan ve sevilen bir baharattır. Ancak içerdiği bazı bileşikler nedeniyle dikkatli tüketilmesi gereken bir baharattır. Kingston Üniversitesi’nde eczacılık alanında uzmanlaşmış olan Dr. Dipa Kamdar, tarçının sağlık üzerinde farklı etkilere neden olabileceğini belirtiyor.

Mississippi Üniversitesi’nde yapılan bir çalışma ise ilaçların vücuttan atılma hızını artırarak ilaç etkilerini azaltabileceğini ortaya koyuyor. Özellikle hipertansiyon, diyabet, kanser veya depresyon gibi kronik hastalıkları tedavi eden ilaç kullanan kişiler, bu duruma dikkat etmelidir.

Tarçın çeşitlerinin risk düzeyini etkilediğini belirten uzmanlar, Cassia tarçının yüksek miktarda kumarin içerdiğini ve kan sulandırıcı ilaçlarla birlikte alındığında kanama riskini artırabileceğini vurguluyor. Sri Lanka kökenli gerçek tarçın ise daha düşük kumarin içeriğiyle bu riski azaltır.

Dr. Kamdar, tarçın takviyelerinin ağrı kesiciler, antidepresanlar, diyabet ilaçları ve kanser tedavisi ilaçlarıyla etkileşime girebileceğine dikkat çekiyor. Ancak günlük olarak yulaf lapası veya kahve üzerine serpilen tarçının genellikle sorun yaratmadığını, risklerin yüksek dozlu takviyelerden kaynaklandığını belirtiyor.

Zerdeçal

Zerdeçalın aktif bileşeni kurkuminin, karaciğer enzimlerine müdahale ederek bazı ilaçların metabolizmasını etkileyebileceği belirtiliyor. Laboratuvar ve hayvan çalışmaları, zerdeçalın antidepresanlar, tansiyon ilaçları, kemoterapi ilaçları ve bazı antibiyotiklerin etkisini değiştirebileceğini öne sürüyor.

Zencefil

Zencefilin hafif kan inceltici etkisi, antikoagülan ilaçlarla birlikte alındığında kanama riskini artırabilir. Diyabet ilaçlarıyla etkileşimine dair ise çelişkili bulgular mevcut. Bazı çalışmalar zencefilin kan şekerini düşürebileceğini gösterse de, bu etkinin anti-diyabetik ilaçlarla nasıl bir sonuç doğuracağı henüz belirsizliğini koruyor.

Baharatlara ek olarak, bazı yiyecekler de ilaçlarla etkileşime girerek etkilerini değiştirebilir. Greyfurt, karaciğer enzimlerini etkileyerek bazı ilaçların vücutta birikmesine veya hızla atılmasına neden olabilir. Alkol, özellikle antidepresanlar ve ağrı kesicilerle birlikte alındığında ciddi yan etkilere yol açabilir. Süt ürünleri, antibiyotik emilimini azaltırken, yeşil yapraklı sebzeler, yüksek K vitamini içeriğiyle kan sulandırıcı ilaçların etkisini zayıflatabilir. Bu nedenle tüketirken dikkatli olmak önemlidir.

Related Posts

Estetik Kimin Alanı Tartışması !

Estetik operasyonlara ilgi her geçen gün artarken, estetik ameliyatlardaki ‘alan ihlali’ tartışması da sürüyor. Plastik Cerrahlar, “Biz buz işin sahibiyiz” diyor. 

“A4 Challenge” akımına dikkat: Çocukların benlik algılarında kalıcı izler bırakabilir!

“A4 Challenge” akımına dikkat: Çocukların benlik algılarında kalıcı izler bırakabilir!

Yakın aralıklarla kansere yakalanan 3 kardeş 10 yıldır verdikleri yaşam mücadelesini kazandı

İstanbul’da Refika ve Beytullah Yuva çiftinin çocukları 14 yaşındaki Abdulsamet, 12 yaşındaki Havva Nur ve 11 yaşındaki Mislinan, yaklaşık 10 yıl önce yakın aralıklarla yakalandıkları lenfomayla olan mücadelelerini, anneleri ve dışarıdan uyumlu donörün bulunmasıyla kazandı.

Grip mevsimi uzadı

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nden (NKÜ) Doç. Dr. Mustafa Doğan, 2025’te grip mevsiminin oldukça uzadığını belirterek, “Mayıs ayının ortalarında olmamıza rağmen hala hatırı sayılır sayıda üst solunum yolları şikayeti ile hastalar hastanelere başvurmakta, sağlık kuruluşlarına başvurarak destek istemekteler” dedi.

Hareket Alzheimer ve Demans riskini azaltıyor! Hareketsizlik vücutta 7 hasara yol açıyor

Modern yaşamın getirdiği uzun süreli masa başı çalışma, teknoloji bağımlılığı ve azalan fiziksel aktivite, insanları giderek daha da hareketsizleştiriyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Bayramoğlu, hareketsizliğin vücudumuzda yol açtığı hasarları anlattı.

Uzmanı uyardı: Şişkinlik ve hazımsızlık, ciddi hastalıkların ilk sinyalleri olabilir!

Uzmanı uyardı: Şişkinlik ve hazımsızlık, ciddi hastalıkların ilk sinyalleri olabilir!