Uzmanı açıkladı: Bağırsak hastalıkları doğru tedavi ve beslenme ile kontrol altına alınabilir

Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Sarıkaya: İnflamatuvar Bağırsak Hastalıkları ve Tedavileri

İnflamatuar bağırsak hastalıkları, yaşam kalitesini ciddi şekilde düşüren belirtilerle seyreden bir sağlık sorunudur. Bu hastalıkların doğru tedavi ve beslenme ile kontrol altına alınabileceğini belirten Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Sarıkaya, 19 Mayıs Dünya İnflamatuvar Bağırsak Hastalıkları Günü’nde önemli açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Murat Sarıkaya, halk arasında “iltihaplı ülser” olarak bilinen bu hastalıkların en yaygın türleri olan ülseratif kolit ve Crohn hastalığı hakkında bilgi vererek, doğru tedavinin önemini vurguladı.

“Bağırsak hastalıkları genellikle uzun süreli ve tekrarlayan ataklarla seyreder”

Bağırsağın iltihaplanması sonucu ortaya çıkan inflamatuar bağırsak hastalıklarının sebepleri hakkında bilgi veren Prof. Dr. Sarıkaya, bağışıklık sisteminin düzensiz çalışması ve genetik yatkınlığın rol oynadığını belirtti.

Prof. Dr. Sarıkaya, hastaların yaşam kalitesini olumsuz etkileyen semptomlar hakkında şunları söyledi: “Gece uykudan uyandıran dışkılama isteği ve sürekli karın ağrısı hastalarda ciddi bir yaşam zorluğu oluşturur.”

“Tanıda endoskopik yöntemler önemli”

İnflamatuar bağırsak hastalıklarının tanısında endoskopik incelemelerin önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Sarıkaya, hastalığın doğru teşhisi için bu yöntemlerin kullanılmasının gerekliliğine dikkat çekti.

“Doğru beslenme hayat kurtarır”

İBH hastalarının beslenme alışkanlıklarının tedavi sürecinde önemli rol oynadığını belirten Prof. Dr. Sarıkaya, doğru beslenme planının hastalığın seyrini olumlu etkilediğini vurguladı.

“Düzenli kontroller şart”

İnflamatuvar bağırsak hastalıklarının uzun vadeli tedavi sürecinde düzenli kontrollerin önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Sarıkaya, hastaların tedaviye uyum sağlamasının başarı için kritik olduğunu ifade etti.

Related Posts

Uzmanından öneriler: İdrar yolu enfeksiyonlarına karşı bu iki yöntemi uygulayın

Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Ramazan Gökhan Atış, yaz aylarında artış gösteren idrar yolu enfeksiyonlarına karşı en etkili korunma yönteminin düzenli sıvı tüketimi ve hijyen kurallarına dikkat edilmesi olduğunu bildirdi.

Önemsiz başlayan ama… Sessiz ilerleyen tehdit

Prostat büyümesi çoğu erkekte yaşlanmanın doğal bir sonucu. Ancak ne zaman tehlikeye dönüşür, bunu bilmek hayat kurtarır. İyi huylu büyüme, kanser ve enfeksiyon birbirine karıştırılıyor. Belirtiler benzer ama tedavileri çok farklı.

Anne karnındaki 8 aylık bebeğe kan nakli gerçekleştirildi!

Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, anne karnında anemi (kansızlık) teşhisi konulan 33 haftalık bir bebeğe kan nakli gerçekleştirildi.

20’lik dişlerini bankada saklayan var! Tamir çipi devrede: ‘Türkiye de adım attı’

20’lik dişler artık sadece cerrahi atık değil. İçerdikleri kök hücrelerle sinir, kemik, kornea ve damar dokularının yenilenmesinde rol oynayabiliyorlar. Yani bu da pek çok hastalığın tedavisinde umut vadettiği anlamına geliyor. Öyle ki yirmilik dişler artık çöpe atılmıyor, özel bankalarda saklanıyor. “Türkiye’de de adımlar atıldı” diyen Doç. Dr. Münir Demirel anlattı.

Estetik Kimin Alanı Tartışması !

Estetik operasyonlara ilgi her geçen gün artarken, estetik ameliyatlardaki ‘alan ihlali’ tartışması da sürüyor. Plastik Cerrahlar, “Biz buz işin sahibiyiz” diyor. 

Bu baharatlar ilacon etkisini sıfırlıyor! 5 dakikada çöp, vücuttan hızla atılıyor

Uzmanlar, yaygın olarak kullanılan 3 baharatın hayat kurtarıcı etkisi olan bazı ilaçların etkisini azaltabileceğini belirtiyor. Bu baharatları tüketiyorsanız, içtiğiniz ilaçların faydalı etkilerini hissedemiyor olabilirsiniz. İşte dikkatli bir şekilde tüketmeniz gereken baharatlar.