Uzmanından öneriler: İdrar yolu enfeksiyonlarına karşı bu iki yöntemi uygulayın

Sık İdrara Çıkma ve Diğer Belirtiler Yaz Aylarında Daha Sık Görülüyor

Medipol Sağlık Grubu’ndan yapılan açıklamaya göre, yaz aylarında sık idrara çıkma, yanma, alt karın ağrısı ve halsizlik gibi şikayetler birçok kişinin ortak sorunu haline geliyor. Ürolojik enfeksiyonlar, çocuklardan kadınlara, ileri yaştaki erkeklerden genç bireylere kadar her yaş grubunu etkileyebiliyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Ramazan Gökhan Atış, yaz mevsimiyle birlikte enfeksiyon riskinin arttığını belirterek, sıvı tüketimi, hijyen kuralları ve erken tanının önemine dikkati çekti.

Ürolojik enfeksiyonların, günlük pratiğin önemli bir kısmını oluşturduğunu aktaran Atış, “Hastalık hem çocukluk hem de yetişkinlik döneminde sık görülüyor. Özellikle kadınlarda anatomik nedenlerle daha sık enfeksiyon gelişebiliyor. Kadınlarda idrar kanalının kısa olması ve genital organlarla komşu olması nedeniyle enfeksiyon riski yüksektir.” ifadelerini kullandı.

İleri yaş erkeklerde üriner enfeksiyonların daha sık görüldüğünü vurgulayan Atış, “İyi huylu prostat büyümesi, nörojen mesane gibi idrar torbasının yeterli boşalamadığı durumlar ya da üriner sistemde taş hastalığı varsa enfeksiyon görülme sıklığı artar.” bilgisini verdi.

Atış, çocuk hastalarda enfeksiyonun altında yapısal bir neden olabileceğini belirterek, çocuklarda detaylı ürolojik bir incelemenin şart olduğunu vurguladı. Atış,”Erkek çocuklarda da mutlaka sünnet öneriyoruz. Çünkü bu işlem idrar yolu enfeksiyonlarına karşı bilimsel olarak kanıtlanmış bir koruma sağlar.” değerlendirmesinde bulundu.

Kadınlarda tekrarlayan enfeksiyonların genellikle altta yatan bir sebebe bağlı olduğunu da ifade eden Atış, “Hijyen kurallarına dikkat edilmeli. Eğer ortada bir neden yoksa florayı düzenlemek için uzun süreli koruyucu tedaviler verebiliyoruz. Bunların içeriğinde çoğunlukla turna yemişi ve mannoz gibi maddeler yer alıyor.” bilgisini verdi.

Atış, her birey için en temel önlemin sıvı tüketimi olduğunu da hatırlatarak, “Sıvı alımı sadece yaz aylarında değil, yılın her döneminde önemli. Ancak yazın özellikle artan sıcaklıklarla birlikte vücuttan sıvı kaybı da fazla oluyor. Bu dönemde daha da dikkatli olmak lazım. Ayrıca idrarın uzun süre tutulmaması da enfeksiyon riskini azaltır.” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Önemsiz başlayan ama… Sessiz ilerleyen tehdit

Prostat büyümesi çoğu erkekte yaşlanmanın doğal bir sonucu. Ancak ne zaman tehlikeye dönüşür, bunu bilmek hayat kurtarır. İyi huylu büyüme, kanser ve enfeksiyon birbirine karıştırılıyor. Belirtiler benzer ama tedavileri çok farklı.

Anne karnındaki 8 aylık bebeğe kan nakli gerçekleştirildi!

Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, anne karnında anemi (kansızlık) teşhisi konulan 33 haftalık bir bebeğe kan nakli gerçekleştirildi.

20’lik dişlerini bankada saklayan var! Tamir çipi devrede: ‘Türkiye de adım attı’

20’lik dişler artık sadece cerrahi atık değil. İçerdikleri kök hücrelerle sinir, kemik, kornea ve damar dokularının yenilenmesinde rol oynayabiliyorlar. Yani bu da pek çok hastalığın tedavisinde umut vadettiği anlamına geliyor. Öyle ki yirmilik dişler artık çöpe atılmıyor, özel bankalarda saklanıyor. “Türkiye’de de adımlar atıldı” diyen Doç. Dr. Münir Demirel anlattı.

Uzmanı açıkladı: Bağırsak hastalıkları doğru tedavi ve beslenme ile kontrol altına alınabilir

Uzmanı açıkladı: Bağırsak hastalıkları doğru tedavi ve beslenme ile kontrol altına alınabilir

Estetik Kimin Alanı Tartışması !

Estetik operasyonlara ilgi her geçen gün artarken, estetik ameliyatlardaki ‘alan ihlali’ tartışması da sürüyor. Plastik Cerrahlar, “Biz buz işin sahibiyiz” diyor. 

Bu baharatlar ilacon etkisini sıfırlıyor! 5 dakikada çöp, vücuttan hızla atılıyor

Uzmanlar, yaygın olarak kullanılan 3 baharatın hayat kurtarıcı etkisi olan bazı ilaçların etkisini azaltabileceğini belirtiyor. Bu baharatları tüketiyorsanız, içtiğiniz ilaçların faydalı etkilerini hissedemiyor olabilirsiniz. İşte dikkatli bir şekilde tüketmeniz gereken baharatlar.