Araç boyutlarının her geçen gün büyümesi toplum sağlığını olumsuz etkileyecek seviyelere geldi

Araç Boyutlarının Toplum Sağlığını Olumsuz Etkileyecek Seviyelere Ulaştığı Uyarısı

Büyük araçlar, özellikle SUV ve pikaplar, sadece kullanıcılarına değil, çevredeki insanlara da ciddi zararlar veriyor. Uzmanlara göre, bu araçların oluşturduğu tehditler, pasif içiciliğin zararlarına benziyor ve geniş kapsamlı düzenlemeler gerektiriyor.

Son yıllarda ABD’de yeni araba satışlarının %80’ini oluşturan büyük araçlar, bisiklet sürücüleri ve yayalar için büyük bir tehdit haline geldi. Yapılan araştırmalar, devasa araçların ağır ve uzun yapılarının, küçük araç sürücülerini ve yayaları tehlikeye attığını ortaya koyuyor. Uzun ön uçlar sürücülerin görüşünü engelliyor, kazalarda yaralanmalar daha ciddi boyutlara ulaşıyor ve bu durum yayaların kafasına veya gövdesine çarpma riskini artırıyor.

Yayalar ve bisiklet sürücüler üzerindeki bu tehdit, insanları kamusal alanları kullanmaktan caydırıyor. Bu durum, pasif içicilikle kıyaslandığında, araçların sadece kullanıcılarını değil, çevredeki herkesi etkileyen bir sorun olduğunu gözler önüne seriyor.

Araç boyutlarının düzenlenmesi için yerel ve ulusal düzeyde önlemler alınması gerektiği vurgulanıyor. Örneğin, Columbia Bölgesi’nde araç ağırlığına göre kayıt ücretleri uygulanırken, Paris’te SUV’lerin şehir merkezlerine girişi kısıtlanıyor. Ancak ABD’deki federal yetkililerin bu konuda adım atmaktan kaçındığı belirtiliyor.

Uzmanlar, devasa araçların diğer yol kullanıcıları için oluşturduğu riskleri azaltmak adına halkın farkındalığını artırarak ve yerel çözümlerle bu sorunun üstesinden gelinebileceğini savunuyor. Sigara karşıtı hareketin başarılı stratejilerinden ilham alınarak, bu tehlikeli trendin durdurulabileceği belirtiliyor.

Related Posts

Piyasalarda fırtına öncesi sessizlik: Bu defa onlarca yıl sürebilir

Ekonomist Selçuk Geçer, YouTube kanalında yaptığı değerlendirmede, İsrail İran çatışmalarının ekonomik boyutunu değerlendirdi. Dünya petrol arzının büyük bölümünün geçtiği Hürmüz Boğazı’nın kapatılması ile dünya ekonomisinin büyük darbe alacağına …

Kartlı ödemeler mayısta arttı

Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlarla mayısta yapılan toplam ödeme tutarı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 57 artarak 1 trilyon 993,1 milyar lira oldu.

İsrail-İran gerilimi sürüyor: Petrol ve doğalgaz fiyatları sert yükselişte!

İsrail ile İran arasındaki çatışmalar enerji piyasalarında dalgalanmalara yol açıyor. Petrol ve doğal gaz fiyatlarındaki artış, küresel arz güvenliği endişelerini artırdı. Piyasalar bölgedeki gelişmeleri ve Hürmüz Boğazı riskini yakından takip ediyor.

Trump, Hindistan Borsasına can suyu oldu

Hindistan hisse senedi piyasasında endeksler, haftanın son işlem gününde yukarı yönlü hareket etti. Mumbai merkezli BSE Sensex endeksi, sabah saatlerinde 387 puanlık artışla 81.752 seviyesine çıktı. Nifty 50 endeksi de yüzde 0,5 primle 24.900 puanın …

Merkez Bankası faiz kararını bugün açıklayacak: Beklentiler ne yönde?

Merkez Bankası haziran ayı faiz kararını bugün açıklayacak. Son olarak nisan ayında politika faizi 350 baz puan artırılarak yüzde 46 seviyesine yükseltilmişti.

Akaryakıt fiyatlarına peş peşe zam: Motorin ve benzinde fiyatlar gece yarısı değişti

Akaryakıt fiyatlarına gece yarısı itibarıyla zam geldi. Benzin litre fiyatına 1 lira 55 kuruş, motorin litre fiyatına ise 1 lira 88 kuruş zam yapıldı. Zam sonrası bazı şehirlerde motorin 53 TL’yi, benzin ise 52 TL’yi geçti. İşte il il güncel akaryakıt fiyatları…