Lenfomada zamanlama önemli: Erken tanı ile tedavi mümkün

Lenfoma Belirtileri Erken Teşhis İle Kontrol Altına Alınabilir

Medical Point Gaziantep Hastanesi Hematoloji Uzmanı Doç. Dr. Ali Eser, bağışıklık sisteminin bir parçası olan lenf bezlerindeki lenfosit adı verilen beyaz kan hücrelerinin kontrolsüz çoğalmasıyla ortaya çıkan ve başlıca iki tipi bulunan hodgkin lenfoma ve hodgkin dışı lenfomaların erken tanı sayesinde büyük ölçüde kontrol altına alınabildiğini belirtiyor.

Lenfomanın sinsi ilerlediğini söyleyip belirtilere karşı uyaran Doç. Dr. Ali Eser, “Boyun, koltuk altı veya kasıkta ağrısız şişlik, gece terlemeleri, nedensiz kilo kaybı, sürekli yorgunluk, halsizlik, kaşıntı veya ciltte döküntü, sebepsiz yüksek ateşin lenfomanın belirtileri arasında yer aldığını” söylüyor.

Bu şikâyetlerin birkaç haftadan uzun sürmesi halinde mutlaka bir uzmana başvurulması gerektiğini vurgulayan Dr. Eser, “Ne kadar erken tanı koyarsak, tedavi şansı o kadar yüksek oluyor” ifadelerini kullandı.

Lenfoma tanısı; kan tahlilleri, görüntüleme yöntemleri ve biyopsi ile konuluyor. Tedavi planı ise hastalığın türüne ve evresine göre belirlendiğini aktaran Dr. Eser, “Günümüzde kemoterapiye ek olarak uygulanan immünoterapi, hedefe yönelik ilaçlar ve bazı hastalarda kullanılan kök hücre nakli sayesinde iyileşme oranlarının oldukça arttığını söyledi. Ayrıca, son yıllarda geliştirilen CAR-T hücre tedavisi gibi yenilikçi yöntemler, bazı ileri evre hastalar için de umut vadediyor” şeklinde konuştu.

‘Belirtileri Göz Ardı Etmeyin’

Toplumda lenfoma farkındalığının artırılması gerektiğine dikkat çeken Dr. Eser, “Lenfoma artık tedavi edilebilen bir hastalık. Ama bunun ilk şartı, erken fark edilmesi. Belirtileri göz ardı etmeyin ve düzenli sağlık kontrollerinizi ihmal etmeyin” diye konuştu.

Related Posts

Uzmanından öneriler: İdrar yolu enfeksiyonlarına karşı bu iki yöntemi uygulayın

Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Ramazan Gökhan Atış, yaz aylarında artış gösteren idrar yolu enfeksiyonlarına karşı en etkili korunma yönteminin düzenli sıvı tüketimi ve hijyen kurallarına dikkat edilmesi olduğunu bildirdi.

Önemsiz başlayan ama… Sessiz ilerleyen tehdit

Prostat büyümesi çoğu erkekte yaşlanmanın doğal bir sonucu. Ancak ne zaman tehlikeye dönüşür, bunu bilmek hayat kurtarır. İyi huylu büyüme, kanser ve enfeksiyon birbirine karıştırılıyor. Belirtiler benzer ama tedavileri çok farklı.

Anne karnındaki 8 aylık bebeğe kan nakli gerçekleştirildi!

Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, anne karnında anemi (kansızlık) teşhisi konulan 33 haftalık bir bebeğe kan nakli gerçekleştirildi.

20’lik dişlerini bankada saklayan var! Tamir çipi devrede: ‘Türkiye de adım attı’

20’lik dişler artık sadece cerrahi atık değil. İçerdikleri kök hücrelerle sinir, kemik, kornea ve damar dokularının yenilenmesinde rol oynayabiliyorlar. Yani bu da pek çok hastalığın tedavisinde umut vadettiği anlamına geliyor. Öyle ki yirmilik dişler artık çöpe atılmıyor, özel bankalarda saklanıyor. “Türkiye’de de adımlar atıldı” diyen Doç. Dr. Münir Demirel anlattı.

Uzmanı açıkladı: Bağırsak hastalıkları doğru tedavi ve beslenme ile kontrol altına alınabilir

Uzmanı açıkladı: Bağırsak hastalıkları doğru tedavi ve beslenme ile kontrol altına alınabilir

Estetik Kimin Alanı Tartışması !

Estetik operasyonlara ilgi her geçen gün artarken, estetik ameliyatlardaki ‘alan ihlali’ tartışması da sürüyor. Plastik Cerrahlar, “Biz buz işin sahibiyiz” diyor.