Rahim ağzı kanseri sadece kadınları etkilemiyor, erkekler de aşılanmalı

Rahim Ağzı Kanseri: Erken Teşhis Hayat Kurtarır!

Rahim ağzı kanseri, Türkiye’de kadınların beşinci sıradaki ölüm nedenleri arasında yer alırken, dünya genelinde ise dördüncü sıradadır. Prof. Dr. Sibel Özler, bu önlenebilir hastalığın erken teşhisle önlenebileceğini vurguluyor. Özler, Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen ulusal tarama programıyla, 30 ile 65 yaş arasındaki kadınların her 5 yılda bir Pap Smear testiyle tarandığını ve bu testin HPV genotiplemesiyle birlikte yapıldığını belirtiyor.

Prof. Dr. Özler’a göre, rahim ağzı kanserinin en yaygın nedeni olan HPV virüsüne karşı etkili bir aşı bulunmaktadır. 2006 yılında onaylanan bu aşı, 9 ile 65 yaş arasındaki her kadına uygulanabilir. Ayrıca, kız çocuklarına 9 ile 65 yaş arasında toplamda 2 doz, kadınlara ise 15 ile 65 yaş arasında toplamda 3 doz aşı yapılmalıdır. Bu aşı, rahim ağzı hastalıklarına karşı yüzde 99,9 koruma sağlamaktadır.

RAHİM AĞZI KANSERİ CİNSELER ARASINDA KISITLI DEĞİL

Prof. Dr. Sibel Özler, rahim ağzı kanserinin sadece kadınları değil, aynı zamanda vajina, anal kanser ve erkeklerde penis kanserine de neden olabileceğine dikkat çekiyor. Bu sebeple erkeklerin de aşılanması gerektiğini belirten Özler, dünya ve Türkiye’de aşılama prosedürlerinin erkekleri de içerdiğini vurguluyor. Ayrıca, cinsel ilişki sonrası kanamaların, rahim ağzı kanseri belirtilerinden biri olduğunu ve bu durumlarda hemen Pap Smear testi yaptırılması gerektiğini hatırlatıyor.

KADINLAR SAĞLIK KONTROLLERİNİ İHMAL ETMEMELİ

Prof. Dr. Özler, rahim ağzı kanserine bağlı ölüm oranlarının yüksek olduğuna dikkat çekerek, her 7 tanı konulan kadından 4’ünün tedaviye başlamadığı takdirde 1 yıl içinde hayatını kaybettiğini öne sürüyor. Bu yüzden, her kadının düzenli sağlık kontrollerini yaptırması gerektiğini vurguluyor. Özellikle ilk cinsel ilişkiden sonra yaklaşık 3 yıl içinde, rahim ağzı kanseri için tarama testi ve Pap Smear testine başlanması gerektiğini belirtiyor. 21 ile 65 yaş arasındaki kadınların da her 5 yılda bir HPV genotiplemesi ve Pap Smear testi yaptırması gerektiğini söylüyor. Eğer HPV testi yapılmazsa, her 3 yılda bir Pap Smear testi yaptırılmasının uygun olduğunu ekliyor.

Related Posts

Deprem travmasının sessiz etkisi: Çocuklarda gerileme gözlenebilir

Prof. Dr. Zeynep Şimşek, deprem gibi travmatik süreçlerin ardından bazı çocuklarda duygusal ve davranışsal gerilemeler görülebileceğini, bu durumun geçici olduğunu belirtti.

Hormon ilaçlarına getirilen kısıtlama trans bireyleri nasıl etkiliyor?

Geçen yıl 20 Kasım’da, Sağlık Bakanlığına bağlı bu kurum, daha önce eczanelerden reçetesiz alınabilen belirli hormon ilaçlarının artık yalnızca reçete ile satılabileceğini duyurdu. Türkiye’de yaşayan trans bireyler ise bu kararın kendileri üzerinde büyük bir mağduriyet yarattığını söylüyor

Gizli Kalp Problemleri Ani Ölümlere Yol Açabiliyor

Gizli kalp problemleri ölüme neden olabilir Kalbinizi tanıyarak spor yapın BURSA – Halı sahalarda artan ölümlerin ardında gizli kalp problemleri bulunabileceğine dikkat çeken Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli Kardiyoloji …

Doç. Dr. Sibel Özcan: “Kronik ağrı çözümsüz değildir”

Doç. Dr. Sibel Özcan: “Kronik ağrı çözümsüz değildir” ELAZIĞ – Fırat Üniversitesi Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Algoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sibel Özcan, kronik ağrılar hakkında bilgiler verdi. Doç. Dr. Sibel …

Bakıcı, 2 Yaşındaki Bebeği Darbetmekten Tutuklandı

Aydın’ın Efeler ilçesinde 2 yaşındaki bebeği darbettiği gerekçesiyle gözaltına alınan bakıcı tutuklandı. Adnan Menderes Mahallesi’nde yaşayan O.Ö.K. ve M.K. çifti, 2 yaşındaki kızları R.K’nin bakımı için yaklaşık 2 ay önce H.K. (63) ile anlaştı. Bir …

İzmirli Anne Adayı, Gebe Okulunda Öğrendikleriyle Normal Doğuma Karar Verdi

İzmir’de ikinci bebeğini sezaryen ile getirmeyi planlayan anne adayı, gebe okulunda anne ve bebek sağlığı konusunda öğrendikleri sonucunda normal doğum yapmaya karar verdi. Buca ilçesinde yaşayan 32 yaşındaki Fatoş Bakar, 10 yıl önce hamile …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir