Suriye’nin yeni yönetiminden Putin’e reddedemeyeceği teklif

Suriye’nin Yeni Lideri Rusya’dan Esad İadesi İstiyor

Suriye’nin yeni lideri Ahmed eş-Şara, Rusya’dan Tartus ve Hmeymim askeri üslerinin varlığı karşılığında Esad’ın iadesini talep etti.

Rusya ile Suriye’nin Yeni Yönetimi Arasında İlk Görüşme

Suriye’de Beşar Esad’ın devrilmesinin ardından göreve gelen Suriye’nin yeni lideri Ahmed eş-Şara, Suriye’de Esad rejiminin devrilmesinden bu yana ilk kez Şam’a gelen Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Mihail Bogdanov liderliğindeki Rus heyeti ile görüşmüştü. Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Mihail Bogdanov, ülkedeki Tartus ve Hmeymim’deki Rus askeri tesislerinin statüsü henüz değişmediğini ifade ederken Suriye’nin talebine ilişkin açıklama yapmadı.

Esad Karşılığında Askeri Üsler

Ancak Reuters Haber Ajansı’na konuşan Suriyeli bir yetkili ise, eş-Şara’nın Rusya’ya sığınan devrik lideri Beşar Esad’ın iade edilmesini talep ettiğini söyledi. Adını açıklamayan yetkili, Şam’ın ayrıca ülkedeki iç savaşta Esad’ı destekleyen Rusya’dan “tazminat, yeniden inşa ve kurtarma gibi somut önlemler” yoluyla güveni yeniden inşa etmesini istediğini belirtti. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise basın mensuplarının Suriye’nin, Moskova’nın ülkedeki askeri üslerin mevcudiyetinin devamına izin vermesi karşılığında Esad’ın geri dönmesini talep ettiğine ilişkin soruya yanıt vermedi.

“Tartus ve Hmeymim’deki Rus Askeri Tesislerinin Statüsü Değişmedi”

Dün gerçekleştirilen görüşmeye Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani, Sağlık Bakanı Mahir eş-Şara ve Rus hükümet kurumlarının temsilcileri katılmıştı. Bakan Yardımcısı Bogdanov, “Ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin stratejik nitelikte olduğunu ve Suriye Arap Cumhuriyeti’nin birliğini ve bağımsızlığını korumayı amaçladığını teyit ettik” ifadelerini kullanmıştı. Bogdanov Şam’daki yönetim değişikliğinin Rusya-Suriye ilişkilerinin “doğasını değiştirmeyeceğini” belirtmişti. Rusya’nın Suriye’deki askeri varlığının devam etmesi konusunun da ele alındığını, ancak herhangi bir özel anlaşma yapılmadığını kaydeden Bogdanov, “Bildiğimiz kadarıyla Tartus ve Hmeymim’deki Rus askeri tesislerinin statüsü henüz değişmedi. Ülkelerimiz arasındaki iş birliğinin tüm alanlarında kapsamlı diyaloğun sürdürülmesi konusunda anlaştık” demişti. Bogdanov, Moskova’nın Suriye’de durumun istikrara kavuşturulması, ekonomik ve sosyal zorlukların ele alınması konusunda yardım etmeye hazır olduğunu belirtirken, yeni Şam yönetiminin Rusya’nın pozisyonuna “anlayış ve ilgi” gösterdiğini vurgulamıştı.

“Rus Şirketleri Yatırıma Devam Etmeye Hazır”

Bogdanov, Suriye’nin kuzeybatısındaki Tartus ve Hmeymim’deki Rus askeri tesislerinin Suriye’deki son siyasi değişimlerden etkilenmediğini aktarmıştı. Bogdanov, Rusya’nın Tartus Limanı’nı işletmesine ilişkin sözleşmenin iptal edildiği yönündeki haberlere değinerek bunun “tamamen ticari” olduğunu ve büyük ihtimalle dostane bir şekilde çözülebileceğini belirtmişti. Bogdanov, Rus şirketlerinin daha önceki engellere rağmen limana yatırım yapmaya devam etmeye hazır olduğunu vurgulamıştı.

Related Posts

CHP Aydın İl Gençlik Kolları Başkanı’ndan Çerçioğlu’na Ziyaret

Cumhuriyet Halk Partisi Aydın İl Gençlik Kolları Başkanı Sosyal Kılıç, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nu ziyaret ederek projeleri ve gençlere olan destekleri için teşekkür etti.

Alkollü sürücü kovalamacada yakalandı

Nevşehir’de ‘dur’ ihtarına uymayan alkollü sürücü, polis tarafından kovalamaca sonrası yakalandı.

Pekin’deki şiddetli yağmurlarda en az 35 kişi hayatını kaybetti

Pekin’deki şiddetli yağmur heyelan ve sele yol açarken, en az 35 kişi hayatını kaybetti, 80,000’den fazla kişiyse bölgeyi tahliye etti.

İbadete alevler dahi engel olmadı: Orman kahramanı arazöz üstünde namazını kıldı

Çankırı’nın Yapraklı ilçesinde çıkan orman yangınına 7 helikopterle havadan, çok sayıda ekiple de karadan müdahale ediliyor. Yangının kontrol altına alınması için yoğun mücadele sürerken, vatandaşlar ve köylüler de traktörlerine bağlı tankerlerle …

Ünlülerin isimleri üzerinden dijital vurgun

Ünlü isimlerin ad ve soyadları, internet alan adı olarak başkaları tarafından tescillenip satışa sunuluyor. Hukukçular, bu durumu dijital itibarın gaspı olarak nitelendirirken, marka tescili ve hukuki başvuru yollarına dikkat çekiyor.

Ünlü iş insanı Gökalp İçer’le birlikte uyuşturucu kullanmıştı! Genç avukat hayatını kaybetti

ICRYPEX Başkanı Gökalp İçer’le birlikte uyuşturucu kullandığı iddia edilen avukat Göksu Çelebi, günlerdir süren yaşam mücadelesini kaybetti.