Tahran’da Nasreddin Hoca Anıldı

Nasreddin Hoca’nın İslam Coğrafyasındaki Etkisi Tahran’da Anıldı

Tahran’da düzenlenen “Kültürümüzün Ortak Sesi Nasreddin Hoca” programında Anadolu’nun ünlü fıkra ve hikayeleri İslam coğrafyasında yayılan Nasreddin Hoca’nın anısına bir araya gelindi.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) konferans salonunda gerçekleştirilen programa Tahran Büyükelçisi Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç, İran ve Türkiye’den akademisyenler, öğrenciler ve birçok davetli katıldı.

Büyükelçi Kırlangıç yaptığı açılış konuşmasında, Türk ve İslam dünyalarında ortak bir tarihi figür olan Nasreddin Hoca’nın anısını yaşatmak için Tahran’da bir araya geldiklerini ifade etti.

Nasreddin Hoca’nın Balkanlar’dan Türkistan’a kadar geniş bir coğrafyada tanındığına dikkat çeken Kırlangıç, hikayelerinin uzun yıllardır insanlar arasında dilden dile dolaştığının altını çizdi.

Kırlangıç, “Nasreddin Hoca’nın Anadolu’da yaşayan bir din ve devlet adamı olduğu bilgilerine rağmen, şöhreti sadece Anadolu ile sınırlı kalmamış, her kültür kendi bünyesine adapte etmiştir.” şeklinde konuştu.

Nasreddin Hoca’nın fıkralarında toplumun karşılaştığı güçlükleri ve adaletsizlikleri ele aldığını vurgulayan Kırlangıç, “Hikayelerinde dönemin otorite figürlerine yaptığı hicivler toplumun vicdanını yansıtmıştır.” dedi.

Nasreddin Hoca fıkralarının dünya çapında sayısının belirsiz olduğunu aktaran Kırlangıç, bu fıkraları derlemek için çalışmalar yapılması gerektiğini ve EİT’nin bu konuda akademik destek verebileceğini belirtti.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Türkiye’den Prof. Dr. Seyfullah Yıldırım ve İran’dan Prof. Dr. Abbas Ahmedvend ile Fatma Perçekani, Nasreddin Hoca’nın Türkiye, İran ve İslam coğrafyasındaki etkilerini konu alan konferansta konuştu.

Programın sonunda açıklama yapan Prof. Dr. Yıldırım, Nasreddin Hoca’nın farklı coğrafyalarda farklı isimler altında anıldığını belirterek, onun mizahi yeteneğinin geniş kitlelere hitap ettiğini söyledi.

Konferansın sonunda Farsça’dan İngilizce’ye çevrilen ve Nasreddin Hoca’nın hikayelerinden bazılarını içeren kitabın tanıtımı yapıldı.

Related Posts

11A’daki 2. mucize

Hindistan’ın Ahmedabad kentinde düşen uçaktaki 242 kişiden sadece 11A’daki yolcunun sağ kurtulduğu kazada bir mucize daha yaşandı. Owen Jackson adlı İngiliz yolcunun aynı koltuğa rezarvasyon yaptırdığı, iş yoğunluğu nedeniyle  bileti iki gün sonraya aldığı öğrenildi.

İsrailliler deniz yoluyla Kıbrıs’a kaçıyor: Binlerce dolar ödeyip Rumlara sığınmaya çalışıyorlar

İsrail’in İran saldırısının ardından birçok Orta Doğu ülkesinin hava sahasını kapatması nedeniyle Güney Kıbrıs Rum Kesimi bir kez daha kaçış noktası haline geldi. İran’ın misilleme saldırıları sonrası panikleyen İsrailliler, binlerce dolar ödeyerek deniz yoluyla Rumlara sığınmaya çalışıyor.

İsrail’in saldırıları sonrası İran’dan flaş hamle: Resmen açıkladılar

İsrail ve İran’ın karşılıklı saldırıları devam ediyor. 4 gündür devam saldırılarda iki ülkenin askeri hedefleri ele alındı. Öte yandan İsrail, İran’ın askeri tesislerinin yanı sıra nükleer tesislerini de vurdu. Bölgede ciddi bir nükleer sızıntı …

Muğla’da eşeği tüfekle öldürdüler

Muğla’nın Marmaris ilçesinde azat edilen bir eşeği tüfekle ateş edilerek öldürülmesi hayvan severlerin büyük tepkisine neden oldu.

Mobbing itirazına kayyum cezası: Sosyolog, tuvalet temizliğine verildi!

Batman Belediyesinde sosyolog olarak görev yapan Rojin Akat, Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürü hakkında mobbing nedeniyle suç duyurusunda bulundu. Akat, şikayetinden sonra Millet Bahçesi’nde tuvalet temizliği ve ağaç sulama işine verildi. Akat, “Mesleğim hiçe sayıldı, cezalandırılıyorum” diyerek tepki gösterdi.

45 yıl 25 gün hapis cezasıyla aranan cezaevi firarisi yakalandı

Adana’da çeşitli suçlardan 45 yıl 25 gün kesinleşmiş hapis cezasıyla aranan, cezaevi firarisi Muhammed A. (28), caddede yürürken yakalandı.