Tahran’da Nasreddin Hoca Anıldı

Nasreddin Hoca’nın İslam Coğrafyasındaki Etkisi Tahran’da Anıldı

Tahran’da düzenlenen “Kültürümüzün Ortak Sesi Nasreddin Hoca” programında Anadolu’nun ünlü fıkra ve hikayeleri İslam coğrafyasında yayılan Nasreddin Hoca’nın anısına bir araya gelindi.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) konferans salonunda gerçekleştirilen programa Tahran Büyükelçisi Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç, İran ve Türkiye’den akademisyenler, öğrenciler ve birçok davetli katıldı.

Büyükelçi Kırlangıç yaptığı açılış konuşmasında, Türk ve İslam dünyalarında ortak bir tarihi figür olan Nasreddin Hoca’nın anısını yaşatmak için Tahran’da bir araya geldiklerini ifade etti.

Nasreddin Hoca’nın Balkanlar’dan Türkistan’a kadar geniş bir coğrafyada tanındığına dikkat çeken Kırlangıç, hikayelerinin uzun yıllardır insanlar arasında dilden dile dolaştığının altını çizdi.

Kırlangıç, “Nasreddin Hoca’nın Anadolu’da yaşayan bir din ve devlet adamı olduğu bilgilerine rağmen, şöhreti sadece Anadolu ile sınırlı kalmamış, her kültür kendi bünyesine adapte etmiştir.” şeklinde konuştu.

Nasreddin Hoca’nın fıkralarında toplumun karşılaştığı güçlükleri ve adaletsizlikleri ele aldığını vurgulayan Kırlangıç, “Hikayelerinde dönemin otorite figürlerine yaptığı hicivler toplumun vicdanını yansıtmıştır.” dedi.

Nasreddin Hoca fıkralarının dünya çapında sayısının belirsiz olduğunu aktaran Kırlangıç, bu fıkraları derlemek için çalışmalar yapılması gerektiğini ve EİT’nin bu konuda akademik destek verebileceğini belirtti.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Türkiye’den Prof. Dr. Seyfullah Yıldırım ve İran’dan Prof. Dr. Abbas Ahmedvend ile Fatma Perçekani, Nasreddin Hoca’nın Türkiye, İran ve İslam coğrafyasındaki etkilerini konu alan konferansta konuştu.

Programın sonunda açıklama yapan Prof. Dr. Yıldırım, Nasreddin Hoca’nın farklı coğrafyalarda farklı isimler altında anıldığını belirterek, onun mizahi yeteneğinin geniş kitlelere hitap ettiğini söyledi.

Konferansın sonunda Farsça’dan İngilizce’ye çevrilen ve Nasreddin Hoca’nın hikayelerinden bazılarını içeren kitabın tanıtımı yapıldı.

Related Posts

166 kişinin küllerini taşıyan kapsül kayboldu

Almanya merkezli The Exploration Company (TEC), 166 kişinin küllerini taşıyan uzay kapsülünün Dünya’ya dönüş sırasında kaybolduğunu duyurdu. Kapsül, haziran ayı sonunda yörüngeye girerek gezegenin etrafında iki tam tur attıktan sonra, ailelere teslim …

AKP’li Ahmet Hamdi Çamlı için skandal iddia… Eski AKP’li milletvekili anlattı: ‘Türk lafından tiksiniyorum’ dedi

Eski AKP milletvekili Hüseyin Kocabıyık, 2018 yılında birlikte Meclis’te görev yaptığı AKP’li Hamdi Çamlı’nın bir parti toplantısında “Türk lafından tiksiniyorum” dediğini öne sürdü. Çamlı’ya bunun üzerine tepki gösterdiğini belirten Kocabıyık, tepkisi üzerine 50 AKP’li milletvekili içinde sadece 2 ismin kendisini desteklediğini belirtti.

Son Dakika… CHP’den flaş 10 Temmuz kararı!

Son Dakika… CHP tüm belediye başkanlarını 10 Temmuz Perşembe Günü Ankara’ya çağırdı.

Manavgat’ta aslanın kaçtığı park mühürlendi

Antalya’nın Manavgat ilçesinde bir kişiyi yaralayan aslanın kaçtığı hayvan parkı, Manavgat Belediyesi zabıta ekiplerince mühürlendi.

Duayen gazeteci Hikmet Çetinkaya entübe edildi

Cumhuriyet gazetesi yazarı Çetinkaya’nın durumu sevenlerini üzdü.

Bir süredir sağlık sorunları yaşadığı ifade edilen Çetinkaya’nın entübe edildiği belirtildi.

İsrail ordusu Suriye’de operasyonlara devam ediyor

İsrail ordusnun resmi sosyal medya hesabından yapılan açıklamada Suriye’de eski askeri mevzilerinden birkaçının imha edildiği duyuruldu. “Suriye’de hedefe yönelik operasyonel faaliyetlerin devam ettiği” belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi …