Türkiye’de kadınlar “zorlayıcı kontrol şiddeti”ne maruz kalıyor

Türkiye’de Kadınlar Zorlayıcı Kontrol Şiddetine Maruz Kalıyor

Türkiye’de kadına yönelik şiddetin daha az bilinen bir boyutu dikkat çekiyor: zorlayıcı kontrol. Türk Ceza Kanunu’nda eziyet suçu olarak tanımlanan bu davranış biçimi, kadınların özgürlüklerini kısıtlayan bir baskı aracı olarak öne çıkıyor. Uzmanlar, bu şiddet türüne karşı kadınların hukuki yollara başvurarak haklarını savunmaları gerektiğini ve toplumda farkındalığı artırmaya yönelik eğitim çalışmalarının hayati önem taşıdığını ifade ediyor.

Her 10 kadından 8’i etkileniyor

BirGün’de yer alan habere göre, yapılan araştırmalar, Türkiye’de her 10 kadından 8’inin, özellikle partnerleri tarafından zorlayıcı kontrol şiddetine maruz kaldığını gösteriyor. 15-24 yaş aralığındaki genç kadınlar bu durumdan en çok etkilenen grup olarak öne çıkıyor.

Şiddetin az bilinen yüzü

Zorlayıcı kontrol, kadınların özerkliklerine müdahale eden ve kişisel özgürlüklerini kısıtlayan davranışlarla kendini gösteriyor. Bu tür müdahaleler arasında sosyal ilişkilerin kısıtlanması, dijital gözetim, giyim kuşamına müdahale gibi davranışlar bulunuyor.

Kadınlar direniyor

Bu baskılara karşı kadınların direniş geliştirdiği ve özerkliklerini korumaya çalıştıkları belirtiliyor. İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden Dr. Anıl Özge Üstünel‘in yürüttüğü araştırmalar, kadınların bu tür kontrol davranışlarına karşı pozisyonlarını korumaya yönelik çeşitli stratejiler geliştirdiklerini ortaya koyuyor.

Hukuki yollar ve İstanbul Sözleşmesi

Avukat Sema Yurtbilir, zorlayıcı kontrolün, kadınların sıklıkla maruz kaldığı ancak yeterince tanınmayan bir şiddet türü olduğunu belirterek, kadınların bu duruma karşı hukuki yollarla mücadele edebileceklerini ifade ediyor. Yurtbilir, 6284 Sayılı Kanun çerçevesinde aile mahkemelerinden alınabilecek tedbir kararlarına ve acil durumlarda kolluk kuvvetlerinden istenebilecek müdahalelere dikkat çekiyor.

Fiziksel iz arama sorunu

Yurtbilir, kolluk kuvvetlerinin çoğu zaman fiziksel bir iz arayışında olduklarını ve bu durumun kadınların şikayetlerinin ciddiye alınmasını zorlaştırdığını vurguluyor. Bu nedenle, kadınların yasal haklarını kullanmaktan çekinmemeleri ve savcılıklara başvurarak soruşturma talebinde bulunmaları gerektiğine işaret ediyor.

 


2024’ün gözden kaçan 26 dizi ve filmi


 

Related Posts

Bartın merkezli 2 ilde fuhuş operasyonu

Bartın merkezli 2 ilde düzenlenen fuhuş operasyonunda 9 şüpheli gözaltına alındı.

11A’daki 2. mucize

Hindistan’ın Ahmedabad kentinde düşen uçaktaki 242 kişiden sadece 11A’daki yolcunun sağ kurtulduğu kazada bir mucize daha yaşandı. Owen Jackson adlı İngiliz yolcunun aynı koltuğa rezarvasyon yaptırdığı, iş yoğunluğu nedeniyle  bileti iki gün sonraya aldığı öğrenildi.

İsrailliler deniz yoluyla Kıbrıs’a kaçıyor: Binlerce dolar ödeyip Rumlara sığınmaya çalışıyorlar

İsrail’in İran saldırısının ardından birçok Orta Doğu ülkesinin hava sahasını kapatması nedeniyle Güney Kıbrıs Rum Kesimi bir kez daha kaçış noktası haline geldi. İran’ın misilleme saldırıları sonrası panikleyen İsrailliler, binlerce dolar ödeyerek deniz yoluyla Rumlara sığınmaya çalışıyor.

İsrail’in saldırıları sonrası İran’dan flaş hamle: Resmen açıkladılar

İsrail ve İran’ın karşılıklı saldırıları devam ediyor. 4 gündür devam saldırılarda iki ülkenin askeri hedefleri ele alındı. Öte yandan İsrail, İran’ın askeri tesislerinin yanı sıra nükleer tesislerini de vurdu. Bölgede ciddi bir nükleer sızıntı …

Muğla’da eşeği tüfekle öldürdüler

Muğla’nın Marmaris ilçesinde azat edilen bir eşeği tüfekle ateş edilerek öldürülmesi hayvan severlerin büyük tepkisine neden oldu.

Mobbing itirazına kayyum cezası: Sosyolog, tuvalet temizliğine verildi!

Batman Belediyesinde sosyolog olarak görev yapan Rojin Akat, Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürü hakkında mobbing nedeniyle suç duyurusunda bulundu. Akat, şikayetinden sonra Millet Bahçesi’nde tuvalet temizliği ve ağaç sulama işine verildi. Akat, “Mesleğim hiçe sayıldı, cezalandırılıyorum” diyerek tepki gösterdi.