Papa Leo XIV, Chicago kökenli bir din adamı olarak yapay zekanın insan onuruna, adaletine ve emeğine olası zararlarına dikkat çektiğinde bulundu. Papalık vizyonunu Cumartesi günü açıklayan 69 yaşındaki Papa, yapay zekanın insanlık için büyük bir tehdit oluşturduğunu vurguladı.
Yapay zekanın, insan ilişkilerini yalnızca algoritmalara indirgeme riski taşıdığını belirten Papa Leo XIV, bu güçlü teknolojinin küresel bir etik ve yasal çerçeveye oturtulması gerektiğini savundu. Bu doğrultuda uluslararası bir antlaşma çağrısında bulundu.
YAPAY ZEKA VE SANAYİ DEVRİMİNİN ÖNEMİ
Papa Leo XIV, ismini Katolik sosyal öğretilerin temellerini atan ve 1878-1903 yılları arasında görev yapan Papa Leo XIII’ten aldığını açıkladı. Papa Leo XIII, 1891 tarihli Rerum Novarum genelgesiyle işçi haklarına ve kapitalizmin sorunlarına dikkat çekmiş, modern sanayi devrimi ile gelen toplumsal sorunlara çözüm aramıştı.
Yeni papa, günümüzdeki teknolojik dönüşümün benzer bir çağı başlattığını belirterek şunları söyledi:
“Bugün kilise, yapay zeka gibi gelişmelerle karşı karşıya kalan dünyaya insan onurunu, adaleti ve emeği koruma amacıyla sosyal öğretilerini sunmaya devam etmektedir.”